Bästa mörkersikte jakt

mörkersikte jakt

Ett mörkersikte jakt är inte en pryl för nybörjare. Det är en dyr utrustning som kräver utbildning och övning. En annan viktig sak att veta är att ett mörkersikte endast är tillåtet vid vildsvinsjakt i Sverige. Vid vildsvinsjakt är det mycket effektivt att använda ett mörkersikte. Dessutom finns det mycket information om dessa typer av kikarsikten på den här webbplatsen.

På den här sidan hittar du en samling av de billigaste och de bästa mörkersiktena på marknaden. Den innehåller annonser från PNJAKT.

Välja mörkersikte jakt – En köpguide

För att köpa det bästa mörkersiktet måste du tänka på flera aspekter. Först och främst bör du tänka på erfarenhetsnivån hos den jägare som använder siktet. Är du en erfaren användare av mörkerseende utrustning eller är det här din första gång? Vet du vad du ska hålla utkik efter? Om du är oerfaren kan du köpa ett lite billigare mörkersikte som inte ger dig några extra fördelar. Du bör också fråga dig själv om du vill använda din mörkerseende utrustning för att spela in jakten eller bara titta på den. Slutligen bör du veta att det finns olika typer av mörkerseende utrustning som har olika funktioner och priser.

Använda mörkersikte till Jakt

När du ska jaga vildsvin är det första du bör veta att du i Sverige endast får använda mörkersikte vid vildsvinsjakt.. Om du vill jaga vildsvin hittar du dem lättast när det är mörkt. Att använda mörkersikte gör det lättare att skjuta vildsvinen.

Olika mörkersikten jakt

Det är viktigt att veta lite mer om hur mörkersikten fungerar.

Digitalt mörkersikte

En termisk mörkersikte fungerar på samma sätt som vanliga mörkerglasögon. Skillnaden är att den är utrustad med en lampa som avger värmeenergi. Denna lampa producerar ljus som kan ses av människor och djur. Nattseende system fungerar tvärtom. Ljus skickas till ögonen och en digitalkamera omvandlar ljuset till en bild. En mörkersikte kostar mindre än en digital mörkersikten.

Fördelar med ett digitalt mörkersikte

Använder sig av IR lampa

Billigare mörkersikten

Fungerar lika bra på dagen

Termiskt mörkersikte

Med termiska mörkersikte kan du se mycket bra i mörker. Den använder extremt känsliga värmesensorer för att fånga upp värmen från saker i omgivningen, inklusive djur som gömmer sig i buskar eller andra icke fasta föremål.

Fördelar med ett värmesikte

Enkelt att upptäcka djuren

Många funktioner

Ignorera inte de potentiella farorna med att använda en mörkersiktsutrustning.

Om du bara planerar att använda mörkersikten sällan, bör du titta på hur dyrt du faktiskt behöver köpa. Dessa sikten är dyra.

Som du kan se kan det hjälpa dig att fatta ett beslut om du känner till vikten på den utrustning du bär. Om du vill ta med dig en större och tyngre mörkersikte jakt ska du se till att ta reda på om modellen du vill ha är lätt.

Köp endast kvalitetsprodukter, eftersom billigare produkter kanske inte håller den kvalitet du vill ha.

Varför man ska köpa ett mörkersikte?

Huvudskälet till att använda termiska mörk ersiktenär att det är lättare att identifiera djur när omgivningstemperaturen är låg och det saknas ljus. Även om djuren gömmer sig i buskarna kan du se dem mycket bättre eftersom de avger värme.

Många jägare vill också ha de senaste och bästa produkterna som finns tillgängliga för jakt.

Bra att veta om mörkersikte jakt

Mörkersikte med inskjutningshjälp

Det finns en liknande anordning som kan användas med ett gevär. När du skjuter flyttas siktet till den plats där du faktiskt sköt. Detta görs på ett sådant sätt att du alltid kommer att kunna hitta positionen för den plats där du träffade målet. Denna information lagras sedan i digital form. Med hjälp av denna anordning kommer du aldrig mer att missa målet igen. I själva verket kommer du att se till att ha en högre träffprocent.

Mörkersikte med Wifi & Bluetooth

Ja, många mörkerseende enheter är faktiskt utrustade med inbyggd Wi-Fi eller Bluetooth. För dem som gillar elektronik och prylar finns det mörkersikten jakt som kan strömma bilder till en annan digital enhet via Wi-Fi eller Bluetooth. Bilden på mörkersiktet kan sedan visas på en digital enhet i exakt det ögonblick då man skjuter.

Detta är ett utmärkt sätt att fotografera djur. Du kan naturligtvis också se bilderna efter jakten med genom att ladda upp dem till en dator.

Appstyrning

Några få modeller har även funktioner för smartphone-styrning. Med dessa kontroller kan du enkelt dela bilder eller videor som du tar med ditt mörkersikte jakt.

Vattentätta mörkersikten jakt

De flesta mörkersikten jakt enheter kan överleva att vara helt nedsänkt i vatten i några minuter utan att skadas. Den viktigaste faktorn är om enheten kan vara helt nedsänkt eller inte.

GPS & Kompass

Vissa mörkersikten jakt har både GPS och kompass. Detta hjälper användaren att navigera på natten eftersom de inte behöver bära med sig andra enheter för detta ändamål.

Lasermätare

En avståndsmätare är ett instrument som gör att du kan hitta både vinkeln och avståndet till ditt mål.

Inbyggt minne i din mörkersikte jakt

Det finns två huvudtyper av mörkerseende apparater. Vissa kan dock ha ett inbyggt minne för lagring av högupplöst video och bilder. Om du planerar att köpa en mörkersikte anordning ska du se till att välja en minnesstorlek på minst 16 GB.

Bildkvalitet i ett mörkersikte

Upplösningen på mörkersikte jakt är mycket bra. Vissa modeller använder till och med 4K.

Regler för jakt med mörkersikte

Jakt är numera tillåten i områden som landsbygdsområden. När du jagar vildsvin bör du använda ett mörkersikte jakt så att du kan jaga effektivt. Termiska mörkersikten kan användas för att jaga räv, grävling och vildsvin på natten. Du måste följa lagarna om jakt för att det ska vara lagligt. Det är mycket viktigt att känna till reglerna för jakt på djur som älg, rådjur, hjort, hjort, varg, björn och lodjur. Du får inte jaga älg, rådjur, hjort, hjort, varg, björn eller lodjur på natten. Din utrustning måste uppfylla de standarder som krävs för jakt. Om du vill köpa ett mörkersikte jakt av hög kvalitet kan du göra det utan länsstyrelsens tillstånd. Att jaga vildsvin med ett termiskt mörkersikte är en fördel eftersom djuren är lättare att se. Du kan använda pannlampor eller vapenmonterade lampor under jakten.

Användningsområden för mörkersikte jakt

En av de första sakerna att tänka på när du köper en mörkersikte för jakt är dess avsedda användning. Den kan köpas för jakt eller för armborst eller för ditt luftgevär.

Mörkersikte för jakt

När du köper ett mörkersikte jakt rekommenderar vi att du köper ett som har teknik av generation 2 eller digital generation. Om du köper något mindre än detta kommer du inte att kunna identifiera ditt mål när det är mörkt ute. Ett gevärssikte av generation 2+ hjälper dig också att identifiera de olika djur som du kan se på natten.

Termiska mörkersikten är särskilt bra för jakt. Det är en bra idé att titta på Pulsar Trail XP50 Thermal Riflescope. Det är särskilt gjort för jaktändamål.

Mörkersikte för armborst

Planerar du att skjuta på natten när du använder ett armborst? Letar du efter ett mörkersikte som är perfekt för ditt armborst? Då bör du köpa ett mörkersikte som är gjort speciellt för montering på armborst.

Teleskopsikten är i allmänhet monterade på ett annat sätt än armborst, vilket innebär att du behöver en förstoringslins som är mindre än sex gånger större och har en bredare vy.

Mörkersikte för luftgevär

När du köper ett luftgevär ska du se till att du köper ett vapen som har inspekterats av en certifierad vapeninspektör. Var också medveten om att de flesta vapen inte kan skjuta och träffa med precision på natten. Du behöver kikarsikten med sikte 3 eller högre för skytte och säkerhet.

Mörkersikte för fritidsanvändning

Det är bäst att välja ett billigare, mindre komplicerat objektiv för att skjuta och fotografera, men om du är en riktig skytt kommer du förmodligen att vilja ha ett bättre objektiv av högre kvalitet.

Mörkersikte jakt vs mörkerglassögon: Vad är skillnaden?

Mörkersikte jakt är vanligtvis en anordning som hjälper en person att se på natten och i svagt ljus. Mörkersiktet kan fästas på en mängd olika vapen och kan lika lätt tas bort.

Mörkersikten är visserligen dyra, men de ger en hög kvalitet på mörkerseende. En anmärkningsvärd aspekt av mörkersikten är att de ofta är förbjudna enligt lag. Om du planerar att använda ett mörkersikte på ett jaktvapen bör du kontrollera de lokala lagarna.

Mörkerglasögon, i jämförelse, är antingen handhållna och fristående eller så kommer de med huvudmonterade redskap så att du enkelt kan bära dem i hjälmstil. Nattsiktsglasögon erbjuder kvalitetssyn i mörka områden, men de kan inte fästas säkert eller monteras på annan utrustning som skjutvapen.

Nattsiktsglasögon är billigare än mörkersikten och kan fås utan tillstånd. Till skillnad från mörkersikten är mörkerglasögon tillgängliga för mindre pengar.

Strömförsörjning för ditt mörkersikte

Du måste se till att du väljer ett batteridrivet mörkersikte som är lämpligast för dig. Alla mörkersikten som säljs idag använder batterier och har inga andra strömkällor.

Ett litiumbatteri CR123A eller ett AA-batteri behövs vanligtvis för att driva ett mörkersikte jakt. Vissa mörkerseende enheter kräver mer än ett batteri. Ofta behövs två AAA-batterier.

Att köpa billiga batterier kan innebära att du köper batterier av dålig kvalitet eller att du betalar mycket pengar för att få mer energi. Välj batterier utifrån prisvärdighet och livslängd.

Vi föreslår att du håller dig borta från mörkersikten som kräver sällsynta batterier, särskilt om du inte kan hitta dem. Det kan sluta med att du slösar bort dina pengar på sån utrustning.

Batteriernas livslängd för ditt mörkersikte

Med batteritid avses hur länge en enhet kan användas utan att den behöver laddas upp. Du kanske vill köpa reservbatterier till ditt mörkersikte oavsett hur lång batteritid de har. Om du har extra batterier till hands kan du använda enheten på fältet utan att behöva oroa dig för att få slut på ström när du behöver den som mest.

Du bör inte bli förvånad om priset stiger när du använder många av funktionerna i ditt favoritnattseende. Den maximala batteritid som vi har sett i våra bästa mörkersiktet är 60 timmar med ett litiumbatteri. Om du använder AA-batterier brukar batteritiden sjunka till 20-40 timmar.

Du kan också överväga användningen av infrarött och utan infrarött när du köper en mörkersikte. När du använder infrarött använder enheten mer ström och håller bara i några timmar. Ditt mörkerkikarsikte kan hålla längre utan infrarött aktiverat. På fältet kanske du vill använda en enhet som gör att du kan byta batterier vid behov, så att den kan fungera under en längre tid.

Driftstemperatur för mörkersikte jakt

Mörkersikte jakt fungerar bäst när temperaturen ligger inom ett visst intervall. Vissa nattsikten fungerar bättre i kallare temperaturer, medan andra fungerar bättre i varmare temperaturer. Till exempel fungerar nattsikten Vampire från Armasight bäst mellan -51 °C och +45 °C. Varje temperatur högre eller lägre än detta intervall kan skada ditt mörkersikte.

Sightmarks photon fungerar så att du väljer de specifika temperaturer som du är intresserad av och sedan bestämmer vilken mängd ljus som behövs för att göra föremålen synliga för dig. Du kan till exempel välja att se objekt i det kallaste klimatet, men inte i de varmaste temperaturerna.

Användning av mörkersikte jakt under dagtid

Mörkersikte jakt fungerar bra för fotografering på dagen. Detta är goda nyheter för fotografer som har köpt två mörkersikten i ett, eftersom de nu kan ta bilder med båda mörkersiktena samtidigt.

Om du vill veta om en mörkersikte jakt fungerar på dagtid eller inte ska du titta på dess egenskaper och funktioner. Ibland hävdar tillverkarna att deras mörkersikten kan fungera på dagen, som en gimmick snarare än en funktionell funktion.

Om du kan se bra på natten med ett mörkersikt jakt bör de vara lika användbara som kikare på dagen. Mörkersikte samlar in det omgivande ljuset och omvandlar det till en bild för dina ögon. Mörkersikte jakt behöver dock fortfarande batterier för att skapa denna bild. Så om du vill se bra på natten måste du fortfarande ha siktet på.

Generationer inom mörkersikten

Även om mörkersikte jakt kallas för ”en generation” bestäms det egentligen av vilken typ av teknik en person använder.

När det gäller digital fotografering avser termen ”upplösning” hur många pixlar som finns i en bild. Ju fler pixlar en kamera har, desto skarpare bild kan den producera. Ju dyrare och mer komplicerad en kamera är, desto högre är vanligtvis dess upplösning. De två grundläggande upplösningsnivåerna är den lägsta, standardupplösningen och högupplösningen. En standardupplösning är det minimum som de flesta professionella fotografer kräver för att kunna göra ett bra jobb med att ta bilder. Hög upplösning, å andra sidan.

Generation 1 av mörkersikte jakt

Grundläggande utrustning för mörkersikte jakt, t.ex. de som finns i första generationens mörkersikten (Gen 1), förstärker ljuset mindre än 1000 gånger.

Man kan inte förvänta sig att dessa mörkersikten ska ge tydliga bilder. Deras optik är vanligtvis suddig och deras ljusförstärkning är låg. De innehåller infraröda belysare för att förbättra mörkerseende, men de gör egentligen ingen större skillnad när det gäller upplösningen. I mitten av bilden ger de 25-30 linjer per mm och i kanten 15-20 linjer per mm.

Den här generationens mörkersikten har en användbar räckvidd på cirka 75 meter, och även inom detta område kan bilderna vara lite brusiga. Nattsikten för dessa mörkersikten har i allmänhet kortare batteritid.

Generation 2 av mörkersikte jakt

Med en något förbättrad bild jämfört med den tidigare generationen ger den nya Gen 2-nattseende tekniken inte lika tydliga bilder som den tidigare generationen. Priset för den nya nattseende tekniken har också stigit.

Nattseende system av Gen 2 är något bättre än system av Gen 1. Detta innebär att dessa system har ett synfält på över 200 meter. De senaste Gen 2-modellerna behöver inte lika mycket ljus för att se som Gen 1-enheter och kan därför användas även på natten utan att orsaka några större problem. Slutligen rapporteras batteritiden för Gen 2-nattseende vara tre gånger bättre än för Gen 1-enheter.

Generation 3 av mörkersikte jakt

Generation 3 av mörkerseende enheter har nya fotokatodmaterial som exploderar med ljus. Jonbarriären i förstärkarrören ökar också deras livslängd. Även om de är dyra erbjuder sådana synanordningar väl upplysta bilder.

Användare av enheter av generation 3 säger att dessa enheter är bäst eftersom de har de ljusaste bilderna och det längsta användbara området. De tycker att de mörka siktena är ganska mångsidiga och fungerar bra i en mängd olika ljussituationer. Deras batteritid är också fantastisk.

Generation 4 av mörkersikte jakt

Slutligen har vi generation 4-tekniken – en av de mest kontroversiella tekniker som någonsin skapats av den amerikanska militären. Denna teknik gör det möjligt för användaren att överskrida de standardgränser som fastställts av militären. Användningen är dock starkt begränsad på grund av att den kan användas under dagsljus. Men dess förmåga att se på djupa mörka platser är helt fantastisk.

Det finns många olika typer av sikten för gevär, men mörkersikten är ett relativt nytt tillägg till genren. Tillverkare producerar ofta små variationer av varandras grundmodeller, som inkluderar saker som fästen, batterier, siktringar och belysningssystem.

Mörkersikten fungerar på olika sätt beroende på om du använder dem för att se långt bort eller nära. Den mångsidighet som mörkersikten ger är dock oöverträffad.

Det finns flera olika mörkersikten, men du måste fråga en expert om det är det bästa för dig. Den bästa monokulären för en jägare är en med en långtidsfunktion. Det är inte klokt att köpa en monokular av låg kvalitet för allmänt bruk.

Hur vi valde dessa produkter på sidan.

Vi har valt ut flera produkter på den här sidan efter att ha sökt bland flera återförsäljare på nätet. Baserat på vår erfarenhet och kunskap om produkterna har vi kommit fram till att de produkter vi valt ut är de bästa. För vissa av produkterna har vi själva provat produkterna eller haft en testpilot på. Några av de produkter som vi inte har provat själva, men som finns med på sidan, är för att vi tycker att det verkar vara en riktigt bra produkt. Den slutsatsen har vi dragit genom att jämföra olika produktbeskrivningar och kontrollera priserna. Genom att göra detta har vi valt ut vår testvinnare från varje produkt.

Frågor och svar

Får man alltid jaga med mörkersikte?

För att jaga med mörkersikte jakt behöver du ett tillstånd om du inte jagar vildsvin. För att vara säker på att du gör allting rätt rekommenderar vi att du läser reglerna innan du ger dig ut på jakt.

Vilket är det bästa mörkersiktet?

Vårt mest rekommenderade mörkersikte för jägare är ATN MARS-4K HD Thermal Night Vision, ett termiskt nattseende som har allt du kan tänkas behöva. Plus att den har lite mer.

Vilket mörkersikte jakt ska jag köpa?

Om du vill ha ett bra mörkersikte för vapen måste du veta att det finns vissa saker du måste titta på. För det första ska du se till att det är bra för jakt på vildsvin, liksom för jakt på annat vilt. För det andra måste du veta vilken typ av mörkersikte det är innan du köper det. Vi har information om mörkersikten på vår webbplats, så kolla in den.

Hur fungerar ett mörkersikte?

Nattkameran kan omvandla former till bilder, eftersom kamerans förmåga att upptäcka värme gör att den kan skilja djur åt. I fallet med kameran kan den visa en svartvit bild av djuret i fråga och på vissa modeller kan den visa en grön bild i stället.

Det finns vissa avancerade nattsikten med en så kallad rekylaktiverad kamera. Detta gör det möjligt för kameran att spela in en tidsförloppsfilm efter avfyrandet av en skottlossning. Dessa anordningar kan spara en video av ett ögonblick då rundan avfyrades.

Din syn påverkas av flera faktorer. Kvaliteten påverkar hur långt du kan se, väderförhållandena avgör om du kan se bra och modellen du köper påverkar också din syn. Med ett bra mörkersikte i klart väder kan du se 200 meter. Det finns dock vissa modeller som kan gå ännu längre.

Vem har användning för ett mörkersikte?

Mörkersikte är ett användbart verktyg för alla som behöver hålla nere vildsvinspopulationen på sin mark. Det är särskilt användbart för jägare som jagar vildsvin.

Vilket mörkersikte jakt ska jag köpa?

Här är det din egen budget som sätter stopp. Mörkersikten för jakt finns både i dyrare och billigare versioner. När du väl har installerat den måste du göra lite hemläxa innan du tar dina bilder för att se till att du får bästa möjliga resultat. Innan du fotograferar kommer du förmodligen att vara upptagen med uppgiften att ta dina bilder. Se till att du är väl förberedd och att ditt mörkersikte fungerar bra.

En av de viktigaste egenskaperna hos en mörkersikte är att den kan gå från standby till aktivt läge på mycket kort tid. Detta innebär att användaren kan gå direkt in i nattseende-läget utan att slösa tid på andra menyer.

I föregående stycke har vi gett en sammanfattning av de viktigaste funktionerna i nattsikten. För att veta exakt vad du behöver bör du kontrollera beskrivningen av ditt sikte.

Att köpa en billigare mörkersikte jakt är inte alltid den bästa idén om du ska ha ett mörkersikte som du vill ha och är nöjd med. Om du inte har något emot den extra kostnaden är det alltid bättre att investera i en dyrare modell.

Hur monterar man ett mörkersikte?

De flesta digitala kikare är stora och tunga enheter som inte kan monteras med vanlig monteringsutrustning. De levereras nästan alltid med en egen integrerad monteringslösning. De kan enkelt monteras med insexskruvar på alla standard Picatinny- eller Weaverskenor.

Om du monterar ett mörkersikte på ett gevär ska du se till att du använder standardmonteringsringar för att fästa det på geväret.

Vad gör ett mörkersikte prisvärt?

Nattseende är extremt viktigt för att hitta saker och identifiera vad som händer. Faktorer som hur mycket du är villig att spendera på nattseende och vilken tekniknivå du vill se är bland de viktigaste frågorna när du väljer en mörkersikte jakt.

Ett riktigt bra sikte är en kompromiss mellan precision och sikte. Detta är inte en anordning som kompromissar med precision och sikte. Du bör inte kompromissa med precision och sikte.

Vilken upplösning bör ett mörkersikte jakt ha?

Upplösningen mäts i linjer per millimeter. Högre siffror betyder bättre upplösning. Nära kanterna kommer du dock alltid att se en viss förvrängning och brist på klarhet.

Ett objekts upplösning är vanligtvis kopplad till objektivets generation. Ju högre generationen är, desto tydligare ser du objektet. Detta påverkar inte bildens ljusstyrka och inkluderar inte heller några tester av omgivande ljus. Vissa enheter kräver mindre omgivande ljus, men detta är inte en faktor för upplösningsmätningar.

SNR avser signalens styrka och mängden brus i en bild. I svaga ljusförhållanden finns det mer brus och mer scintillation, vilket ger en suddig bild. Detta inträffar när mängden tillgängligt ljus minskar.